Vi har undervisning några söndagseftermiddagar i månaden i New Rochelle, NY. Vårt schema följer det amerikanska skolåret och har uppehåll under sommaren.
För att barnen skall se fram emot att komma till skolan blandar vi rena undervisningstillfällen med tillfällen då vi värnar svensk kultur och högtider under året.
För alla klasserna ingår rast där barnen har möjlighet att få nya svensktalande kompisar och underhålla befintlig vänskap. Rasterna hålls utomhus och det finns gott om plats för fri lek och aktiviteter i vår stora park med stor gräsyta, bollplan och lekplats.
Allt undervisningsmaterial ingår i terminsavgiften, däremot hjälps föräldrar åt att förbereda mat och fika till särskilda tillfällen. Alla barn tar med sig mellanmål/fika och vatten till varje tillfälle.
För att barnen ska få störst nytta av lektionerna måste svenska vara ett aktivt språk i hemmet, för det äldre barnen krävs också hjälp med eventuell hemläxa.
VÅRA KLASSER
Klassindelningen sker främst efter förmåga snarare än ålder, åldrarna angivna nedan är därför bara avsedda som riktlinjer. Vi strävar efter att möta alla medlemmars behov, så antalet klasser varierar från termin till termin beroende på hur många barn som är registrerade.
Förälder-barngrupp
För barn upp till ca 3-3.5 år har vi en förälder-barn grupp där en förälder, eller svensktalande vuxen, är med under alla aktiviteter. Föräldrarna till barnen i gruppen driver denna grupp på egen hand. Material och leksaker tillhandahålls huvudsakligen av skolan.
Blåbären (ca 0-3 år) Lärare: Katrin Tijburg I vår yngsta klass jobbar vi mycket med sång och lek. Vi fokuserar på att göra barnen bekanta med de vanligaste svenska barnsångerna, danser och lekar. Vi börjar och avslutar varje lektion med sång och instrument och under lektionen har vi både organiserad och fri lek, inomhus men också på lekplatsen på skolgården. .
Förskolegrupp
Förskolan är för barn som är redo att ha skola utan att en förälder deltar, men som ännu inte är redo för skolklassen. Beroende på hur många barn som är registrerade delas barnen upp i en eller fler klasser. Undervisningen syftar framförallt till att utveckla ordförrådet på svenska.
Hallonen (ca 3-5 år) Lärare: Cecilia Lindau Hallonen är en härlig grupp barn i varierande mognadsgrad och svenskkunskap. För att kunna tillgodose de olika behoven när det gäller att lära sig svenska, använder vi oss av olika lärosätt för att ge alla barn samma chans att lära sig. Fokus är på att få barnen att både aktivt använda det talade språket (allt från användning av enstaka ord till helt flytande tal), förstå och diskutera längre historier men också få in i ryggmärgen sådana saker som är svåra på svenska - till exempel "en" och "ett" och pluralformer. Vi sjunger, har lässtund, pysslar och leker för att uppmuntra aktivt användande av svenska.
Skolundervisning
Denna undervisning är för barn i skolåldern och har svenska Skolverkets kursplan som riktlinje. Målsättningen är att utveckla elevernas kunskaper i det svenska språket i både tal och skrift, samt att utöka deras vokabulär och läsförståelse. Det ingår även undervisning i geografi, historia, nutidsorientering och traditioner.
Björnbären (ca 6-9 år) Lärare: Fredrik Nordström Eleverna i Björnbären är runt 6-9 år gamla. De yngsta lär sig bokstäver och att ljuda ut ord. De lite äldre jobbar med att läsa och skriva svenska ord av varierad svårighet. Alla pratar bara svenska under lektionen. Vi jobbar med Livet i Bokstavslandet (UR), säsong 1, där vi följer fyra kompisar som lär sig om bokstäver och ord. Förutom att skriva och att läsa sa leker vi också många lekar och läser högt ur olika sagoböcker. Undervisningen är lämplig for barn som har svenska som dagligt språk hemma och vill utöka ordforrådet och lära sig skrivande svenska.
Jordgubbarna (ca 9-13 år) Lärare: Susanna Curtis Eleverna i smultronen är mellan 9 och 13 år gamla. I smultronen har eleverna knäckt läskoden sedan en tid tillbaka och jobbar på att vidareutveckla sin läs och skrivkunnighet. Vi jobbar med läsebok och arbetsbok. Vi jobbar med grammatik och övar mycket på att prata svenska. Vi diskuterar aktuella händelser som exempelvis val liksom popkulturella event.